Rolstoellift: prijzen en mogelijkheden

Voor rolstoelgebruikers is een plateaulift een handig hulpmiddel. Op die manier kunnen ze zonder zorgen de bovenverdieping bereiken. Overweeg je om een lift voor rolstoelgebruikers te plaatsen? Dan is het handig om op voorhand goed geinformeerd te zijn. We vertellen je alvast meer over de verschillende opties, de prijzen, enzovoort!

Wat kost een rolstoellift?

Rolstoelliften zijn een grote investering. De prijs zal vooral sterk afhangen van het soort lift dat je kiest. Over het algemeen kan je rekenen op een aankoopprijs tussen de € 8.000 en € 12.000 voor een plateautraplift voor een trap met bocht. Daarbovenop komen er servicekosten van ongeveer € 180 tot € 400 per jaar. Een platformlift zal net iets meer kosten.

Je kan het jezelf heel wat goedkoper maken door te kiezen voor een tweedehands lift, die door sommige aanbieders te koop gesteld worden. Deze zijn een pak goedkoper. Als je wilt besparen op je rolstoel platformlift, dan is het verstandig verschillende aanbieders en merken met elkaar te vergelijken en de premies te bekijken!

Wat is een rolstoellift?

Rolstoelliften zijn liften die het rolstoelgebruikers mogelijk maken om hoogteverschillen te overbruggen. Er zijn verschillende soorten rolstoelliften, waarbij de meestgebruikte een plateautraplift is. Dit is een lift met een stevig platform die langs een rail op de traptreden wordt vastgemakt. Je vindt dit soort liften meestal terug in particuliere woningen, maar ook in openbare gebouwen. Hij kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden.

Daarnaast is er ook de platformlift. Dit soort lift is vergelijkbaar met de huislift en bestaat uit een cabine die de rolstoelgebruiker naar een andere verdieping brengt. Een platformlift is goedkoper dan een huislift en daarom het perfecte alternatief.

De verschillen tussen een platformlift en een huislift zijn echter niet zo groot. Het grootste verschil is dat de huislift meestal meerdere knoppen heeft en op meerdere verdiepingen stopt. Een huislift gaat ook sneller dan een platformlift en heeft een grotere gewichtscapaciteit. Platformliften zijn speciaal afgesteld op personen in een rolstoel en hebben vaak maar één bedieningsknop.


VRAAG JE GRATIS BROCHURE

Wil je thuis een traplift plaatsen, maar heb je vooreerst nog graag wat extra info over de mogelijkheden, de premies en de prijzen.

👉 Ontvang je GRATIS brochure >>

Wat je moet weten over rolstoelliften

Voordat je van plan bent om een lift te kopen, is het handig om op voorhand zoveel mogelijk te weten te komen over rolstoelliften. Zo zijn er verschillende soorten rolstoelliften en kan ook de plaats waar je de lift zet verschillen (buiten of binnen). De juiste keuze voor jou is afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt, je budget, enzovoort. Hieronder meer over de mogelijkheden!

De verschillende modellen

Rolstoelliften zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Welke lift je het best kan kiezen hangt af van waarvoor je hem gebruikt. Als de lift vooral bedoeld is om een gebouw te betreden, dan wordt veelal gebruik gemaakt van een hydro plateaulift. Deze lift tast bovendien de uitstraling van het gebouw niet aan. Een andere keuze is de hefplateaulift.

Wil je een lift die je op een andere verdieping brengt, dan zal wordt er veelal gekozen voor een platformlift. Met een platformlift kan je een groot hoogteverschil overbruggen. Een andere optie is de plateautraplift. Het grootste verschil tussen beide is dat een platformlift lijkt op een gewone lift en dus gesloten is en een plateautraplift open is.

De toegankelijkheid

De jusite lift vind je door te bepalen waarvoor je hem gebruikt. Wil je met de lift enkel de toegankelijkheid tot de ingang van gebouwen, dan kan je kiezen voor een hydro plateaulift of een hefplateaulift. Als het de bedoeling is om op een bovenverdieping te raken, kan je gebruik maken van een platformlift op een plateautraplift.

Wat is voor jou de beste keuze een plateautraplift of een platformlift? Een platformlift biedt je veel veiligheid, maar een plateautraplift neemt ontzettend weinig plaats in. Je kan dit soort traplift vaak opplooien, zodat je hem nauwelijks ziet staan. Als je dus weinig ruimte hebt, is een plateautraplift de beste keuze. Er zijn plateautrapliften voor elke soort trap en ze zijn toegankelijk voor de meeste rolstoelen. Een platformlift is groter en is daardoor een goede keuze als je rolstoel erg breed is. Bovendien is de bediening makkelijker. Een platformlift is wel heel wat duurder dan een plateautraplift.

Is een rolstoellift in huis plaatsen mogelijk?

Rolstoelliften kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst worden. Een rolstoellift buiten is een goede keuze als je graag wat plaats wilt besparen. Als je kiest voor een platformlift kan je hem waarschijnlijk het best buiten plaatsen om de ruimte in je woning niet te beperken.

Een plateautraplift wordt uiteraard binnen geplaatst. Hierdoor verlies je wat ruimte, maar over het algemeen valt dit wel mee, omdat je ze kan plooien. Kies je voor een hefplateaulift die de toegankelijkheid van een gebouw mogelijk maakt, dan zal deze dus wel buiten geplaatst worden.

Vind een rolstoellift op maat van je woning

Je ziet dus dat er heel wat verschillende soorten rolstoelliften zijn. De juiste rolstoellift is afhankelijk van je budget, het formaat van je rolstoel, de toegankelijkheid en nog zoveel meer. Het is dus niet makkelijk om de juiste lift te vinden voor je woning.

Gelukkig kan je makkelijk de lift vinden die het best past bij je noden en je woning door advies te vragen aan de aanbieders. Het helpt ook om offertes te laten opstellen via verschillende aanbieders. Want op die manier vind je eenvoudig de lift die het best bij je past, aan de goedkoopste prijs. Het duurt slechts enkele minuten en het zal je heel wat geld besparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt