Rolstoellift: prijzen en mogelijkheden

Voor rolstoelgebruikers is een rolstoellift een handig hulpmiddel en passende oplossing. Op die manier kunnen ze zonder zorgen de bovenverdieping bereiken. Overweeg je om een lift voor rolstoelgebruikers te plaatsen? Dan is het handig om op voorhand goed geinformeerd te zijn. We vertellen je alvast meer over de verschillende opties en prijzen.

Ontvang GRATIS offertes rolstoellift

rolstoellift

Hoeveel kost een rolstoellift?

Rolstoelliften zijn een grote investering. De prijs zal vooral sterk afhangen van het soort lift dat je kiest. Over het algemeen kan je rekenen op een aankoopprijs tussen de € 8.000 en € 12.000 voor een plateautraplift voor een trap met bocht. Daarbovenop komen er servicekosten van ongeveer € 180 tot € 400 per jaar. Een platformlift zal net iets meer kosten.

Je kan het jezelf heel wat goedkoper maken door te kiezen voor een tweedehands lift, die door sommige aanbieders te koop gesteld worden. Deze zijn een pak goedkoper. Als je wilt besparen op je rolstoel platformlift, dan is het verstandig verschillende aanbieders en merken met elkaar te vergelijken en de premies te bekijken.

Vergelijk prijzen en ontvang gratis advies

Wat is een rolstoellift?

Rolstoelliften zijn liften die het rolstoelgebruikers mogelijk maken om hoogteverschillen te overbruggen. Er zijn verschillende soorten rolstoelliften, waarbij de plateautraplift het meeste voorkomt. Dit is een lift met een stevig platform die langs een rail op de traptreden wordt vastgemakt. Je vindt deze soort lift meestal terug in particuliere woningen, maar ook in openbare gebouwen. Hij kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden.

Daarnaast is er ook de platformlift. Dit soort lift is vergelijkbaar met de huislift en bestaat uit een cabine die de rolstoelgebruiker naar een andere verdieping brengt. Een platformlift is goedkoper dan een huislift en daarom het perfecte alternatief.

De verschillen tussen een platformlift en een huislift zijn echter niet zo groot. Het grootste verschil is dat de huislift meestal meerdere knoppen heeft en op meerdere verdiepingen stopt. Een huislift gaat ook sneller dan een platformlift en heeft een grotere gewichtscapaciteit. Platformliften zijn speciaal afgesteld op personen in een rolstoel, hebben een beperkte snelheid en hebben vaak maar één bedieningsknop.

Wat je moet weten over rolstoelliften

Voordat je van plan bent om een lift te kopen, is het handig om op voorhand zoveel mogelijk te weten te komen over rolstoelliften.

Zo zijn er verschillende uitvoeringen rolstoelliften en kan ook de plaats waar je de lift zet verschillen (buiten of binnen). De juiste keuze voor jou is afhankelijk van de beschikbare ruimte en je budget.

gebogen trapliften

De verschillende modellen

Rolstoelliften zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Welke lift je het best kiest, hangt af van de reden voor gebruik. Als de lift vooral bedoeld is om een gebouw te betreden, dan wordt er veelal gebruik gemaakt van een hydro plateaulift.

Deze lift tast bovendien de uitstraling van het gebouw niet aan. Een andere optie is de hefplateaulift. Wil je een lift die je op een andere verdieping brengt? Dan wordt er meestal gekozen voor een platformlift.

Met een platformlift kan je een groot hoogteverschil overbruggen. Een andere optie is de plateautraplift. Het grootste verschil tussen de platformlift en de plateautraplift is dat een platformlift lijkt op een gewone lift en dus gesloten is. Een plateautraplift is open, waardoor je een vrij zicht hebt.

De toegankelijkheid

De jusite lift vind je door te bepalen waarvoor je hem gebruikt. Wil je met de lift enkel de toegankelijkheid tot de ingang van gebouwen verbeteren? Dan kan je best kiezen voor een hydro plateaulift of een hefplateaulift.

Als het de bedoeling is om op een bovenverdieping te raken, dan is een platformlift of een plateautraplift iets voor jou.

vaste platform lift

Platformlift vs plateautraplift

Een platformlift biedt je veel veiligheid, maar een plateautraplift neemt ontzettend weinig plaats in. Je kan dit soort traplift vaak opplooien, zodat je hem nauwelijks ziet staan. Als je dus weinig ruimte hebt, is een plateautraplift de beste keuze.

Er zijn plateautrapliften voor elke soort trap en ze zijn toegankelijk voor de meeste rolstoelen. Als je rolstoel erg breed is, kies je best voor een platformlift. Dit omdat deze lift groter en de bediening makkelijker is. Een platformlift is wel heel wat duurder dan een plateautraplift.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Soorten aandrijvingen

Rolstoelliften kunnen verschillende soorten aandrijvingen hebben:

  • Actuator
  • Kettingaangedreven
  • Spindel
  • Riemaangedreven
  • Hydraulisch aangedreven
rolstoellift openbaar gebouw

Is een rolstoellift in huis plaatsen mogelijk?

Rolstoelliften kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst worden. Een rolstoellift buiten is een goede keuze als je graag wat plaats wilt besparen. Indien je kiest voor een platformlift, kan je hem waarschijnlijk het best buiten plaatsen om de ruimte in je woning niet te beperken.

Een plateautraplift wordt uiteraard binnen geplaatst. Hierdoor verlies je wat ruimte, maar over het algemeen valt dit wel mee, omdat je ze kan plooien. Kies je voor een hefplateaulift die de toegankelijkheid van een gebouw mogelijk maakt? Dan zal deze dus wel buiten geplaatst worden.

Rolstoellift installeren? Vergelijk prijzen

Je ziet dus dat er heel wat verschillende soorten rolstoelliften zijn. Het helpt om offertes van verschillende aanbieders met jarenlange ervaring aan te vragen.

Op die manier vind je eenvoudig de rolstoellift of traplift die het best bij je past, aan de goedkoopste prijs. Het duurt slechts enkele minuten en het zal je heel wat geld besparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar wilt u een traplift plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.