Traplift premies: een overzicht

Voor ouderen en mindervaliden kan de trap een groot obstakel zijn. Toch is het begrijpelijk als je als oudere toch in je eigen huis wilt blijven wonen. Om grote aanpassingen aan de woning te voorkomen, zoals de badkamer en slaapkamer op de begane grond te laten installeren, is een traplift een uitkomst. Zo kun je toch van je gehele woning gebruikmaken, zonder dat de trap een obstakel vormt.

Voor het laten plaatsen van een traplift kun je in Vlaanderen aanspraak maken op een premie traplift. Maar welke premies kun je aanvragen?

Vlaamse aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is specifiek bedoeld voor 65-plussers die in het Vlaams Gewest wonen. Deze premie is bestemd voor aanpassingen aan de woning, als je als 65-plusser langer in je eigen huis wilt blijven wonen. Dit kan gaan om diverse aanpassingen om de woning toegankelijker te maken, zodat verhuizen geen optie meer hoeft te zijn.

Wanneer je de Vlaamse aanpassingspremie aanvraagt als premie voor traplift, dan ontvang je 50% van de totale aanschafprijs, maar wel altijd met een maximum van € 1.250,-. Doe je ook een aanpassing in een andere categorie, dan geldt wederom een premie van 50%.

Voorwaarden Vlaamse aanpassingspremie

Om aanspraak te maken op de Vlaamse aanpassingspremie, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Jij en/of je samenwonende of gehuwde partner moet 65 jaar of ouder zijn en wonen in het Vlaams Gewest.
 • Op de datum van aanvraag van de premie moet je zelf woonachtig zijn in de woning en de woning is de hoofdverblijfplaats.
 • Er bestaan enkele inkomenseisen. Hierbij wordt gekeken naar het gezamenlijk of afzonderlijk belastbaar loon, leefloon, of een bepaalde tegemoetkoming.
 • Het totaalbedrag van de facturen dient hoger dan € 1.200,- te zijn.
 • De aanvraag moet binnen een jaar na plaatsing van de traplift te worden ingediend.
 • Over een periode van 10 jaar mag er maximaal 3 keer een aanpassingspremie worden aangevraagd en telkens in een andere categorie.

Is een traplift fiscaal aftrekbaar?

Aanpassingspremie Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant heeft voor de inwoners van Vlaams-Brabant een eigen aanpassingspremie in het leven geroepen. De premie is afhankelijk van het inkomen 50% van de aanschafprijs van een traplift of een maximum van € 2.500,- of 70% van de aanschaf van een traplift. Ook hier geldt een maximum van € 2.500,-. Verder moet je voor de aanpassingspremie Vlaams-Brabant aan de volgende eisen voldoen:

 • Een van de gezinsleden moet minimaal 65 jaar of ouder zijn of als persoon met een beperking erkend zijn.
 • Diegene die de premie aanvraagt moet de eigenaar zijn of de verhuurder van de woning.
 • De aanvrager mag geen ander pand in het bezit hebben of genieten van het vruchtgebruik.
 • Het plaatsen van de traplift moet binnen 1 jaar na goedkeuring van de premie uitgevoerd zijn.
 • Facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.

VRAAG JE GRATIS BROCHURE

Wil je thuis een traplift plaatsen, maar heb je vooreerst nog graag wat extra info over de mogelijkheden, de premies en de prijzen.

👉 Ontvang je GRATIS brochure >>

Premie van de VAPH

Niet alleen ouderen kunnen baat hebben bij een traplift. Ook als je jonger bent dan 65+ en lichamelijk gehandicapt bent, is het mogelijk om aanspraak te maken op een premie. Dit kan niet met de Vlaamse aanpassingspremie, maar met de premie voor VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap).

Komen er bij het plaatsen van een traplift bepaalde breekwerkzaamheden voor die niet door de premie van de VAPH vergoed worden, dan kan hiervoor de Vlaamse verbeteringspremie of Vlaamse renovatiepremie aangevraagd worden. Naast een traplift kan de premie ook voor andere hulpmiddelen voor gehandicapten aangevraagd worden.

Premie plaatsen traplift voor oorlogsinvaliden

Het IO-NIOOO (Instituut voor Veteranen – Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers) heeft het doel om de nationale erkentelijkheid uit te drukken voor allen die hun leven, gezondheid en tijd voor België hebben opgeofferd. Er zijn tijdens de twee wereldoorlogen, de Korea-oorlog en de diverse buitenlandse missies militairen gewond geraakt.

Deze veteranen dienen door de Belgische staat zo goed mogelijk onderhouden te worden. Wanneer je als veteraan wegens het feit van een invaliditeit, opgelopen tijdens een oorlog of buitenlandse missie een traplift nodig hebt, dan kun je bij het IO-NIOOO een premie aanvragen. Hiervoor gelden enkele voorwaarden:

 • Je dient de aanvraag schriftelijk in te dienen bij het IO-NIOOO.
 • Je moet bij de aanvraag een medische verslag indienen.
 • De aanvraag moet plaatsvinden voordat de traplift besteld en geplaatst wordt.

De uiteindelijke aanvraag en beslissing voor vergoeding van de traplift ligt bij de Ministeriële Commissie voor Geneeskundige Zorgen.

Lokale premies

Er zijn gemeentes en regio’s die ook een lokale premie in het leven hebben geroepen. Welke soort premies dit zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen is per lokale gemeente of regio verschillend. Wanneer je een aanvraag premie traplift wilt indienen, dan is het raadzaam om ook te informeren bij de lokale gemeente of er een premie voor traplift beschikbaar is.

Bespaar extra door trapliften te vergelijken

De aanschaf van een traplift kan afhankelijk van de situatie kostbaar zijn. Een premie traplift helpt al om de de investering te verlagen. Naast een premie voor een traplift heb je zelf ook nog mogelijkheden om de aanschafprijs zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door de prijzen van trapliften met elkaar te vergelijken. Er zijn veel aanbieders van trapliften, dus ook veel verschillende prijzen.

Met goed vergelijken heb je de mogelijkheid om de goedkoopste traplift te kiezen. Wat ook enorm in de kosten kan schelen, is het laten plaatsen van een tweedehands traplift.

Interesse in een traplift?

Vergelijk tot 5 offertes

Trapliften en belastingenIs een traplift vandaag fiscaal aftrekbaar? Het korte antwoord is nee. In het verleden kon u de installatie van een traplift wel inbrengen in de belastingen, maar de federale en gewestelijke overheden hebben dit fiscaal voordeel geschrapt.

Opgelet: De wetgeving verandert vaak. Het is dus niet ondenkbaar dat er in de toekomst opnieuw een fiscaal voordeel komt. Hou onze website in de gaten voor updates en nieuws.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt