Trapliften prijs & merk: hoeveel kost een traplift?

Traplift prijzen worden vaak overschat. Het is waar dat een traplift prijzig kan zijn, maar de prijs is van veel factoren afhankelijk. Ook heeft u de mogelijkheid een tweedehands lift aan te schaffen of zelfs een traplift te huren. De belangrijkste prijsfactor voor een traplift is de vorm. Naast het aantal bochten en de weerbestendigheid speelt het merk en de luxe ook een rol. Het ene merk is significant duurder dan het ander, maar u hoeft zich geen zorgen te maken dat een goedkope traplift zijn werk niet goed doet.

Alle trapliften moeten namelijk aan strenge eisen voldoen. Sommige merken bieden echter meer luxe, een luxere uitstraling en iets meer comfort. Dit kan natuurlijk ook verschillen per model dat u verkiest. U kunt een simpel instapmodel nemen of een traplift waarvan de stoel kan draaien om makkelijker in te stappen en waarbij meerdere functies automatisch werken. Het materiaal kan ook verschillen.

De prijs van een traplift

Hoeveel kost een traplift? De kosten hangen vooral af van:

  • de complexiteit van de trap: heeft u een rechte trappen of zitten er één of meerdere bochten in?
  • het aantal verdiepingen
  • extra opties
  • extra kosten voor buitentraplift (om de traplift tegen weer en wind te beschermen)
  • het merk: elke fabrikant hanteert zijn eigen prijzen. Vergelijken is dus de boodschap! (link naar vergelijkpagina)

Om u op weg te helpen hebben wij alvast een overzicht van de prijzen van de belangrijkste trapliftmerken gemaakt. Afhankelijk van het soort trap zijn dit de richtprijzen:

Overzicht: trapliften prijs per merk

Leverancier Prijs traplift (rechte trap) Prijs traplift (bocht)
ThyssenKrupp Vanaf € 3.000 Vanaf € 7.500
Stannah Enkel op aanvraag Enkel op aanvraag
Handicare Vanaf € 2.750 Vanaf € 6.000
Otolift Vanaf € 2.800 Vanaf € 5.500
Acorn Trapliften Vanaf € 2.700 Vanaf € 6.500

Traplift prijs per soort

Rechte traplift

Zoals gezegd is de rechte traplift de goedkoopste optie. Er hoeven namelijk geen bochtstukken speciaal gemaakt te worden of te worden geïnstalleerd. Een rechte traplift prijs ligt meestal tussen de 2.500 en 5.500 euro en het model kan al binnen en halve dag geïnstalleerd worden. De traplift prijs is echter ook sterk afhankelijk van de leverancier. Een rechte ThyssenKrupp traplift is enkel beschikbaar vanaf 3.000 euro, terwijl een Acorn traplift al vanaf 2.700 euro geïnstalleerd kan worden.

Stannah traplift prijzen zijn enkel te bepalen na een aanvraag. Natuurlijk is het goed te onthouden dat niet per se alle kosten voor uw rekening zijn. Dankzij subsidies kunt u via de Vlaamse aanpassingspremie wel tot 1.250 euro terugkrijgen. Dat maakt de traplift prijs al iets zachter.

Traplift met 1 bocht

Als het een bocht van 45° of 90° betreft, hoeft de traplift prijs niet al te ver op te lopen. Deze stukken zijn vaak standaard verkrijgbaar. Heeft u een unieke bocht in uw trap? Dan zal de bocht voor de rail in sommige gevallen speciaal voor u gemaakt moeten worden, waardoor u wat meer kwijt bent. Over het algemeen kost een traplift met één bocht tussen de 6.000 en 12.500 euro. Dit is natuurlijk een behoorlijk bedrag dat niet iedereen zomaar uit de mouw schudt.

Daarom verkiezen sommigen een traplift te huren. De tweedehands traplift prijzen zijn zachter dan die van de nieuwe modellen, maar een tweedehands traplift kopen, brengt risico’s met zich mee. Zo kan het lastig zijn een passend model te vinden, zeker als u een unieke bocht in uw trap heeft. Daarnaast heeft u geen garantie op tweedehands producten.

Traplift met 2 bochten

Een extra bocht betekent extra kosten. U zult uit moeten gaan van een traplift prijs tussen de 7.000 en 13.500 euro. De installatie zal ongeveer een dag duren. Als u zo’n dure traplift moet laten installeren, is het verstandig te bekijken hoeveel er fiscaal aftrekbaar is en of een traplift huren misschien niet een voordeligere keuze is.

Traplift buiten

Een traplift buiten zal aan veel eisen moeten voldoen en is daarom in de regel wat duurder. De buitentraplift moet bruikbaar zijn bij alle weersomstandigheden, ook als het vriest. Het moet daarnaast te allen tijde veilig te gebruiken zijn, ongeacht wind of regen. Een eenvoudige reiniging is belangrijk en elektrische onderdelen moeten goed geïsoleerd zijn, zodat deze niet vast kunnen vriezen. Het moet goed beveiligd zijn tegen vandalisme en een beschermhoes is natuurlijk gewenst, zodat de stoel niet nat of vies wordt.

Traplift wenteltrap

Een wenteltrap – ook wel spiltrap genoemd – kost tussen de 8.000 en 13.500 euro. De rail wordt geplaatst aan de binnenkant van de trap, zodat de trap ook nog begaanbaar is voor andere gebruikers. Een wenteltraplift plaatsen is specialistenwerk en zal daardoor duurder uitvallen. Ook kan het nemen van de traplift in het begin spannend zijn, want de lift gaat bijna recht omhoog.

Trapliften aan een goedkopere prijs?

Premies & Subsidies

Dankzij de premies en subsidies (link naar trapliften fiscaal aftrekbaar?) is de investering in een traplift veel draaglijker. Zo krijgt u tot € 1.250 terug via de Vlaamse aanpassingspremie.

Tweedehands trapliften

Een andere optie is het plaatsen van een tweedehands traplift, maar daar zijn grote risico’s aan verbonden:

  • Een traplift is op maat gemaakt. Bij een rechte
    trap heeft u de grootste kans om een passend model te vinden, maar bij een trap met een bocht is dit vaak onbegonnen werk. De rail moet sowieso vervangen worden en dat is de grootste kost.
  • Op een tweedehands traplift heeft u uiteraard geen garantie. Bij een defect kunnen de kosten hoog oplopen.

Vaak wegen deze risico’s niet op tegen het plaatsen van een nieuwe traplift, zeker als je de premies & subsidies meerekent.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt